Frystorkad mat eller mjuka konserver – Vad är skillnaden?

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar för Outnorth, Frystorkadmat.se, Outdoorexperten och Skistart.com

Frystorkad mat eller mjuka konserver – Vad är skillnaden?

För många av oss är just maten en stor del av tjusningen med att bege sig ut i skog och mark. Så i det här inlägget kommer jag gå igenom skillnaden mellan frystorkad mat och mjuka konserver. Om du främst planerar för kortare dagsturer behöver du oftast inte tänka på mat. Då räcker det ofta med att du äter en ordentlig frukost och packar en matsäck innan med några smörgåsar eller vad du nu föredrar.

Men om du däremot planerar för en övernattning eller längre fjällvandring över flera dygn. Så blir det genast lite mer komplext mat matlagning och vad du bör tänka på. Om du ska paddla eller ha ett basläger kan du alltid ta med dig färska råvaror och laga mat på ett friluftskök eller direkt över öppen eld.

Den stora fördelen med både frystorkad mat och mjuka koncerner jämfört med att laga all mat själv är att du får minimalt med disk och kladd. Dessutom sparar du rejält med vikt i ryggsäcken när du slipper bära runt på onödigt mycket bränsle, vätska och emballage. Som dina färska råvaror hade medfört. Dessutom är maträtterna näringsrika och finns i många smaker från svensk husmanskost till maträtter från hela världen.

Frystorkad mat

Frystorkad mat har väldigt länge varit stapelvaran för vandrare och andra som inte har haft möjlighet att ta med sig färsk mat på sina äventyr. Fördelen med frystorkad mat är som jag redan nämnt att den är enkel att tillaga och nästan inte väger något vilket minimera packningens vikt.

Allt du behöver göra för att tillaga den frystorkade maträtten är att hälla ner färskt vatten direkt i påsen och röra om innehållet. Temperaturen på vattnet avgör hur lång tid det tar för maten att bli klar.

Tillagningstiden kan skilja mellan märken, men generellt tar det:

  • Kokande vatten: ca 10 min
  • Termosvarmt vatten: ca 15 min
  • Kallt vatten: upp till 40 min

Nackdelen med frystorkad mat är att om den inte har fått svälla tillräckligt är att den kan ge en jäsande känsla efter att man har ätit upp den. Dessutom är tillagningen i hårt väder lite jobbigare eftersom att du behöver värma vatten.

Mjuka konserver

Mjuka konserver är färdiglagad mat som sedan packas i ett skyddande laminat. Den färdiga maträtten har 3 års hållbarhet och kan förvaras i rumstemperatur. En annan fördel är att den inte kräver vatten vid tillagning.

Vill du äta maten varm så kan du värma den på flera olika sätt:

  • Lägg den oöppnade mjukkonserven i varmt vatten.
  • Töm mjukkonservens innehåll i en gryta eller kastrull och värm.
  • Värmepåse (flameless heater)

Nackdelen med mjuka konserver jämfört med frystorkad mat är i första hand vikten. En påse väger ofta mer än dubbelt så mycket som en frystorkad rätt. Så det är tyvärr inget bra alternativ för dig som vill vandra lång och lätt. Men för en dags-/helgvandring där packningsvikten inte är avgörande är det ett utmärkt alternativ.

Flameless heater är en speciell påse som är framtagen för att tillaga mjuka konserver utan eld. Påsen fungerar som en engångsbrännare med en impregnerad servett och reagerar när den kommer i kontakt med vatten. Därefter tillagas din maträtt på 10 minuter och är rykande varm. En annan fördel med påsen är att du inte behöver använda färskt vatten utan kan använda sjövatten eller liknande eftersom att maten i konserven aldrig kommer i kontakt med vattnet.

Vart kan jag köpa frystorkad mat och mjuka konserver?

Du hittar framförallt frystorkad mat och mjuka konserver i de flesta Outdoorbutikerna samt hos välsorterade sportbutiker. Utbudet kan dock variera i fysiska butiker från några enstaka maträtter till fullsortiment.

För att vara på den säkra sidan rekommenderar jag alltid att handla via onlinebutiker där du alltid hittar ett fullsortiment av både frystorkad mat och mjuka konserver från välkända varumärken till bra priser! Ett tips är att besöka flera butiker eftersom att det ibland är REA hos vissa. Här har du några exempel på bra butiker:

 • Outnorth – Stort utbud av frystorkad mat och mjuka konserver. Även en personlig favorit för inköp av Outdoorutrustning!

 • Frystorkadmat.se – Stort utbud av frystorkad mat och mjuka konserver. Köp 6 valfria rätter och betala för 5.
 • Outdoorexperten – Stort utbud av frystorkad mat och mjuka konserver. Men även kaffe och bars.
 • Skistart.com – Stort utbud av frystorkad mat och mjuka konserver. Köp 5 valfria rätter och betala för 4.

***

Föredrar du frystorkad mat eller mjuka konserver? Skriv gärna en kommentar här under och berätta! Glöm inte att gilla oss på Facebook och följa oss på Instagram för mer inspiration, guider och tester.