Hur man använder en dunjacka i vildmarken

Hur man använder en dunjacka i vildmarken

Dunjackor är perfekta för Outdoor aktiviteter! De är idealiska för kalla och torra dagar, men är i allmänhet inte lämpliga att använda i kraftigt regn. En dunjacka är isolerad med fjädrar och dun från ankor och gäss. Eftersom att det är en fantastisk isolator som skapar massor med små luftfickor som behåller värmen och därmed håller bäraren riktigt varm. Framförallt på fjället, bergsexpeditionen och vid lägerplatsen när man inte rör lika mycket på sig.

För många av er kanske det här inlägger framstår som lite löjligt. Men faktum är att jag läste ett liknande inlägg och insåg att det finns många som tyvärr förstör sina dunjackor under skogsturer och vandringar. Därför tänkte jag ge dig några regler för dunjackor att följa:

    • Använd inte dunjackan i regn

Många moderna dunjackor har ett vattentåligt ytterlager. Dock är majoriteten inte regnbeständiga. Du kanske tror att regnjackan kommer hålla dig torr, men i själva verket är allt som händer att dunet blir fuktigt och bidrar till att du sakta blir nedkyld. Precis som med sovsäckar tappar fuktigt dun sin isoleringsförmåga och tar väldigt lång tid att torka. 

Många moderna dunjackor har ett vattenhåligt ytterlager. Dock är majoriteten inte regnbeständiga. Du kanske tror att dunjackan kommer hålla dig torr, men i själva verket är allt som händer att dunet blir fuktigt och bidrar sakta till att du kyls ned. Precis som med sovsäckar tappar fuktigt dun sin isoleringsförmåga 

    • Förvara inte din dunjacka komprimerad

Dunjackor väger i allmänhet väldigt lite och är därför idealiska för resor och äventyr eftersom de komprimerar bra och tar lite plats i packningen. Dun har en riktigt bra motståndskraft mot komprimering och återgår snabbt sin form när du packar upp den.

Men förvara inte din dunjacka komprimerad hemma eftersom att den då kan förlora sin isoleringsförmåga över tid. När du packar ner din dunjacka i en kompressionssäck se till att pressa ner den i påsen och rulla den aldrig! Eftersom att du då lägger press på samma ställe gång på gång vilket kan skapa kalla fläckar där dunet inte är lila tjockt. 

    • Använd inte din dunjacka under klättring eller i skogen

Det kan låta som ett konstigt råd, men det jag menar är att en typisk dunjacka inte är speciellt slitstark. Dunjackor är vanligtvis sydda med ripstop-teknik vilket innebär att varje kanal är separat. Men om du råkar rispa jackan mot en vass bergvägg eller gren är risken att du kommer tappa lite dun. 

Många tycker att dunjackor är mer funktionella än fashionabla och det är väl delvis sant. Men samtidigt finns det riktigt snygga dunjackor som passar lika bra i urbana miljöer som i vildmarken.

Här är en lista med flera bra Outdoorbutiker som vi själva handlar ifrån:

  • Outnorth
  • Outdoorexperten
  • Climbing 247

***

Använder du en dunjacka när du är ute? Skriv gärna en kommentar här under och berätta! Glöm inte att gilla oss på Facebook och följa oss på Instagram för mer inspiration, guider och tester.