Orkaner i Florida – det här bör du veta innan du reser

Orkaner i Florida

Orkaner i Florida – det här bör du veta innan du reser

Florida är kanske i första hand förknippat med solsemester och slappa dagar på stranden. Men delstaten har flera unika naturformer som erbjuder möjlighet till både vandring och paddling under semestern. De stora träskmarkerna i Everglades National Park erbjuder allt från fågelskådning och kajakpaddling bland alligatorer.

Om du föredrar lite mer varierad natur ska du bege dig till Apalachicola National Forest som utgörs av de sista återstående stora områdena med träsk, savanner och tallskog. Båda parkerna erbjuder populära vandringsleder och besökscenter där du får möjlighet att ta del av Floridas unika natur.

Men innan du börjar planera din Floridasemester bör du också känna till att den officiella orkansäsongen i Florida sträcker sig från 1 juni till 30 november. Vanligtvis drabbas den västra Atlantregionen i genomsnitt av tolv tropiska stormar per år. Varav sex till nio av dessa utvecklas till orkaner. Samtidigt är det endast en till två av dessa som drabbar den amerikanska östkusten utan större skadeverkningar till följd.

En summering av de senaste 20 åren

Florida har faktiskt varit väldigt förskonat från kraftigare orkaner och har bara drabbats av 37 stycken sedan 1851. Så statistiskt sett är det en extremt låg risk att en orkan kommer påverka din semester. Men det finns några exempel på orkaner i Florida som kan vara bra att känna till.

  • 2005 – Orkanen Katrina ödelade större delen av New Orleans i Louisiana och delvis även drabbades Florida. Samma år drog även orkanen Rita in över Florida. Men framförallt var det orkanen Wilma som förrädisk tog en väldigt annorlunda väg via västra Everglades och drabbade Miami med full kraft från landsidan.
  • 2016 – Orkanen Matthew tvingade Walt Disney World Resort att stänga parken för fjärde gången på 45 år.
  • 2017 – Orkanen Michael drabbade främst flygbasen Tyndall Air Force Base samt de omkringliggande skogsområdena öster om Panama City, FL.
  • 2018 – Orkanen Irma tvingade samtliga nöjesparker i Orlando att stänga under fyra dagar.

Så oroa dig inte, för om orkaner i Florida hade varit en anledning att inte resa dit under orkansäsongen. Hade hela delstaten fått stänga ned halva året som turistdestination. Men man ska så klart ha stor respekt för vädrets krafter oavsett vart man än befinner sig.

Florida har även en hög beredskap för orkanhot och tar det på största allvar! Som turist kan du vara helt säker på att du kommer bli evakuerad i god tid. Om du förstås inte är dumdristig nog att trotsa myndigheternas varningar.

Orkaner i Florida

Hur uppstår en orkan?

En tropisk cyklon är ett intensivt lågtryck som bildas över tropiska hav med hög vattentemperatur samt luftfuktighet vilket bildar åskmoln som suger in omkringliggande luft. Tropiska cykloner spelar även en viktig roll för jordens klimat. Genom att föra den magasinerade havsvärmen från tropiska breddgrader in över kallare områden på båda sidor om ekvatorn bidrar det till att jämna ut jordens klimatskillnader.

Orkaner i västra Atlantregionen delas upp enligt Saffir–Simpsons orkanskala (SSHS). För orkaner i andra delar av världen används andra skalor.

  • Tropiskt lågtryck
   • Under 17 m/ s
  • Tropisk storm
   • Mellan 17 och 32 m/s
  • Orkanstyrka
   • Kategori 1 : mellan 32 och 42 m/s
   • Kategori 2 : mellan 42 och 49 m/s
   • Kategori 3 : mellan 49 och 58 m/s
   • Kategori 4 : mellan 58 och 69 m/s
   • Kategori 5 : över 69 m/s

Tips för semester under orkansäsongen i Florida

Tänk dock på att även tropiska stormar som inte når orkanstyrka fortfarande kan påverka din semester med oavbrutet regnande under flera dagar. Senast jag var i Florida Keys i november 2018 drog en tropisk storm in över öarna i Florida Keys och förde med sig ett kraftigt vind och regn under några timmar innan solen bröt fram genom molnen igen.

Om du planerar att semestra i Florida mellan 1 juni och 30 november så kan det vara en god idé att se över din hemförsäkring samt kortförsäkring om det finns något avbokningsskydd för tropiska oväder.

Ett tips om du bokar din resa långt i förväg är att boka hotell som erbjuder avbokning med full återbetalning. Det samma gäller så klart för flyg och andra transporter. Skulle det då visa sig att det kommer bli dåligt väder när du ska resa så kan du alltid avboka resan eller ändra dina resplaner om du befarar att drabbas.

Även många attraktioner och upplevelser erbjuder återbetalningsbara biljetter. Vilket kan vara ett strategiskt val under orkansäsongen i Florida om du inte vill spendera en heldag på t.ex. Walt Disney Resort i spöregn.

På National hurricane centers hemsida kan du läsa mer om aktuella orkanprognoser. Där hittar du också fakta och historik om orkaner i Florida: www.nhc.noaa.gov

Fördelar med semester under orkansäsongen i Florida

  • Mindre trafik på grund av fler säsongsbesökare.
  • Bättre priser för boende, restauranger, golf, attraktioner och aktiviteter.
  • Mer plats på stränderna.
  • Sommarstormarna är kända för att vara snabba, rasande, kraftfulla och fascinerande.
  • Det bästa är att de går över lika fort och kommer med solsken.

Dessutom får du se pulserande solnedgångar som du annars hade missat. Dessutom är dagar och kvällar längre så här års.

Mer om Florida

Vill du läsa mer om Florida? Då rekommenderar jag varmt att du kollar in min reseblogg, Grattis Världen där du hittar mängder med restips!

***

Har du upplevt ett riktigt oväder på en resa? Skriv gärna en kommentar här under och berätta! Glöm inte att gilla oss på Facebook och följa oss på Instagram för mer inspiration, guider och tester.