Osprey Hydraulics Reservoir

Recension: Osprey Hydraulics Reservoir

Hydraulics Reservoir från Osprey är ett multifunktionellt vätskesystem försett med en lättanvänd vätskeblåsa som passar för de flesta ryggsäckar som är försedd med ett fack för vätskeblåsor. Vilket är perfekt om du redan har en favorit ryggsäck som du gillar, men vill byta ut det nuvarande ofräscha vätskesystemet.

Osprey Hydraulics Reservoir finns två utföranden, dels 2 liter respektive 3 liter där principen är den samma för modellerna. Det enda som skiljer dem åt är storleken och naturligtvis mängden vätska som ryms i själva vätskeblåsan.

Med Osprey Hydraulics Reservoir ser du enkelt till att dricka tillräckligt med vätska under dina äventyr. Vilket är extra viktigt under ansträngande aktiviteter och varma sommardagar. Kombinationen av hällskydd och Slide-Seal öppning upptill gör det enkelt att fylla och tömma vätskeblåsan och du kommer enkelt åt att rengöra den ordentligt.

Enkel att fylla

Osprey Hydraulics Reservoir är försedd med en Slide-Seal öppning vilket gör att det är enkelt att fylla vätskeblåsan, oavsett om det är under en vattenkran, i en flod, sjö eller en sipprande bäck. Den styva ryggplattan för dessutom att vätskeblåsan håller sin form även när den är tom.

OBS! Du bör alltid förvissa dig om att allt vatten du fyller på vätskeblåsan med är drickbart! Läs gärna vår guide om dricksvatten i naturen.

Kvalitet och hållbarhet

Osprey Hydraulics Reservoir är ett högkvalitativt vätskesystem med förvånansvärt hållbar design. Vätskesystemet är tillverkad i ett starkt men lätt TPU-material, som är utformat för att klara såväl kyla som kokande vatten. Den förstärkta ryggplattan ger skydd mot nötning och friktion när du använder vätskeblåsan i ryggsäcken.

Vätskeblåsan har läckfria svetsade sömmar, men det tunna TPU-materialet är inte lika motståndskraftigt mot punktering som modeller av tjockare material. Samtidigt sparar det en del vikt och om du är försiktigt när du lägger vätskeblåsan direkt på marken ska det inte vara några problem.

Under tiden som vi har använt våra Osprey Hydraulics Reservoar har ingen av oss märkt av något läckage. Men enligt andra recensioner kan bitmunstycket börjat läcka efter flitigt användande om inte valvet är stängt. Dock åtgärdades det enkelt genom att bara byta silikonet i bitmunstycket mot ett nytt.

Vikt och kompressibilitet

Med tanke på materialet som har används för Osprey Hydraulics Reservoir är det ett relativt tungt vätskesystem som främst lämpar sig för ryggsäckar. Om du istället är ute efter en vätskeblåsa för västar bör du välja en annan modell.

Även när vätskeblåsan är fylld till max behåller den sin tunna profil utan att bli allt för skrymmande i ryggsäcken. Dock gör den styva ryggplattan att vätskeblåsan inte kan rullar ihop. Men eftersom att vätskeblåsan är så tunn när den är tom är det enkelt att packa undan den utan att den stjäl utrymme.

Osprey Hydraulics Reservoir

Smidigt bitmunstycke

Osprey Hydraulics Reservoir är utrustade med ett smidigt bitmunstycke, vilket ger en snabb och smidig vätsketillförsel. Ventilen är försedd med en vridlåsning vilket förhindrar att bitmunstycket läcker under transport. När du bär vätskesystemet är det vanligtvis inte nödvändigt att stänga ventilen. Utan det är bara att bita och suga i dig vätska.

En annan fördel är att du enkelt kan byta ut silikonet i bitmunstycket mot ett nytt när det gamla har blivit ofräscht. Du kan köpa separata bitmunstycket i trepack för att alltid ha ett så fräscht munstycke som möjligt.

Osprey Hydraulics Reservoir

Styv ryggplatta

Osprey Hydraulics Reservoir har en anatomiskt utformad ryggplatta som gör att din vätskeblåsa alltid har en tunn profil som gör att det är enkelt att lyfta i och ur den oavsett om vätskeblåsan är tom eller full även när ryggsäcken är fullpackad.

Osprey Hydraulics Reservoir

Praktisk snabbkoppling

En annan bra egenskap med Osprey Hydraulics Reservoir är att vätskeslangen inte är ansluten i botten. Istället finns en snabbkoppling vid vätskeblåsans överkant vilket gör det enkelt att lossa vätskeslangen utan att behöva lyfta ur den ut ryggsäcken för att koppla bort vattenslangen.

Magnetfäste

Osprey Hydraulics Reservoir levereras med ett separat magnetfäste som är enkelt att fästa antingen på axelremmen eller bröstremmen. På vätskeslangen sitter en motpol som du enkelt kan justera. Fördelen med magnetfältet är att du kan fästa det även på ryggsäckar som saknar magnetfäste. Vilket ger snabb tillgänglighet till vätska utan att bitmunstycket hänger löst.

OBS! Du bör vara medveten om att magneter kan påverka din kompass. Läs gärna våran guide om kompasser.

Enkel rengöring

Slide-Seal öppningen gör att det är enkelt att komma åt och rengöra vätskeblåsan vid behov. Vattenblåsan ska vara diskmaskinssäker, men det är inget vi har testar själva. Eftersom att vätskeslangen halvvägs har en snabbkoppling är det svårt att rengöra hela slangpaketet.

Eftersom att Osprey Hydraulics Reservoir är försedd med en styv ryggplatta går det inte heller att vända vätskeblåsan in och ut. Därför är det viktigt att du efter varje användning är noga med att verkligen torka ur vätskeblåsan och sedan låta den torka ordentligt. För att motverka algbildning och bakterier som annars kan göra dig allvarligt sjuk. Vissa påstår att man bör förvara sitt vätskesystem i frysen mellan användningarna.

Vi rekommenderar istället att du följer anvisningar som Yona Trek delar med sig i den här videon här nedanför.

Tips och tricks

Precis som med alla nya vätskesystem kan även Osprey Hydraulics Reservoir gör att vatten får plastsmak. Det är helt naturligt och kommer att försvinna efter att du har använt den några gånger. Men ett effektivt sätt att motverka det är genom att fylla vätskeblåsan med vatten och sedan pressa ner en halv citron.

Syrorna i citronen tar effektivt bort all plastsmak. Efter en kvart kan du tömma din vätskeblåsa och fylla på den nytt och fräscht vattnen. Samma husmorsknep kan du använda på till exempel sportflaskor.

Vem är vätskesystemet lämplig för?

Osprey Hydraulics Reservoir passar generellt för alla som bär en ryggsäck och vill ha lättillgänglig åtkomst till vatten eller annan vätska. Fördelen är att du slipper stanna till för att lyfta upp din vattenflaska ur ryggsäckens sidficka. Med ett vätskesystem är det bara att föra bitmunstycket till munnen och suga i dig vätska. Vilket i sin tur gör att du dricker oftare och undviker uttorkning.

Egenskaper för Osprey Hydraulics Reservoir

Osprey Hydraulics Reservoir finns i två olika utföranden, dels en 2 liters respektive 3 liters modell. I den här recensionen har jag utgått från min tvåliters vätskeblåsa. Men principen är den samma för båda modellerna och det enda som skiljer dem åt är mängden vätska som ryms i själva vätskeblåsan.

Hydraulics Reservoir 2L

  • BPA-fri: Ja
  • Snabböppning: Ja
  • Mått L x B x H: 150 x 65 x 350 mm
  • Vikt: 210 g
  • Volym: 2000 ml

Hydraulics Reservoir 3L

  • BPA-fri: Ja
  • Snabböppning: Ja
  • Mått L x B x H: 180 x 80 x 390 mm
  • Vikt: 230 g
  • Volym: 3000 ml

Slutsats

Osprey Hydraulics Reservoir är ett vätskesystem med en hållbar BPA-fri vätskeblåsa med en styv konstruktion som gör den enkel att fylla och placera i ryggsäcken. Ett bra val för dig som söker efter ett vätskesystem för vandring och backpacking. Läs mer och beställ hos Osprey.

***