Resa: Snöskor, ökenvandring och storstadspuls i Los Angeles

Inlägget är sponsrat av Addnature. Läs gärna våran samarbetspolicy.

Foto: Adam Derewecki

Snöskor, ökenvandring och storstadspuls i Los Angeles

I söndags spontanbokade jag en resa till Los Angeles, min tanke var främst att kombinera storstadspulsen i LA med en road trip till några av Kaliforniens och Arizonas nationalparker som jag vet bjuder på storslagen och varierande natur med hundratals vandringsleder av varierande svårighetsgrad. Från enklare promenader till leder i kuperad träng som tar flera dagar att vandra i etapper.

Även om jag har besökt flera av parkerna tidigare har jag aldrig gjort det under vintern. Så det känns extra spännande att få vandra i meterdjup snö bland de väldiga sekvojaträden på snöskor i de snötäckta skogarna.

Parker och planering

Men innan jag reser kommer jag behöva investera i en ny vinterjacka som klarar de tuffare klimatet som inte är ovanligt i norra Kaliforniens bergsområden såhär års. Därför kollar jag på skaljackan Trollveggen från det norska friluftsföretaget Norrøna som grundades år 1929 av Jørgen Jørgensen.

Som sedan dess har försett allt från freeride-skidåkare och bergsklättrare till polarforskare med funktionskläder – hitta norröna på addnature.com. Som det är nu planerar jag ett besök i följande parker:

    • Saguaro National Park

Saguaro nationalpark är känt för sina jättelika saguarokaktusar som endast återfinns i Sonoraöknen i sydvästra USA och nordvästra Mexiko. Parken är belägen i Pima County i delstaten Arizona. Parken är uppletad i två åtskilda distrikt väster respektive öster om staden Tucson. Båda områdena består av vildmark som endast nås via parkens många vandringsleder. Men i den västra delen av parken finns även en bilväg kallad “Cactus Forest Drive”. 

    • Vasquez Rocks

Vasquez Rocks Natural Area Park är känd för sina klippformationer som återfinns i åtskilliga filmer. Parken är belägen i Sierra Pelona-bergen i norra Los Angeles County och är öppen från soluppgång till solnedgång. Parken har flera vandringsleder varav Pacific Crest Trail passerar området. 

    • Giant Sequoia National Monument

Parken är belägen i södra Sierra Nevada och huserar ungefär hälften av alla sequoia-lundarna som finns kvar i USA inklusive en av de tio största Giant Sequoias , som är 82 m högt med en omkrets på 38 meter. 

Jag kommer sannolikt hinna planera om mina reseplaner. Även om mitt primära mål med resan helt klart är att vandra bland sequoialundarna. Om du vill läsa mer om Kalifornien rekommenderar jag ett besök på min reseblogg Grattis Världen.

***

Har du besökt någon nationalpark i USA? Skriv gärna en kommentar här under och berätta! Glöm inte att gilla oss på Facebook och följa oss på Instagram för mer inspiration, guider och tester.