Välj rätt sovsäck – den kompletta guiden

Välj rätt sovsäck – den kompletta guiden

Att välja rätt sovsäck kräver en del förkunskaper. Men efter att du har läst den här guiden kan vi garantera att du vet exakt vad du ska sitta efter när du ska välja din nya sovsäck! Jag som skriver den här guiden har tillbringat åtskilliga nätter i skog och mark i en sovsäck sommar som vinter. Vilket har gett mig en hel del kunskap om vad man tänka på för att få den bästa sovkomforten i vildmarken.

Vad får det kosta när du ska välja sovsäck?

Fundera redan nu över hur mycket du faktiskt är beredd att betala för en sovsäck. Vad har du för budget? Man får ofta precis vad man betalar för. Så mitt första råd är att du gör en enkel lista med vad du faktiskt har tänkt använda din nya sovsäck till.

Om du i första hand har tänkt använda din sovsäck på resor när du backpackar och bor på vandrarhem kan du redan nu fokusera på de billigare modellerna. Har du däremot tänkt använda sovsäcken mycket och i kallare förhållanden utomhus rekommenderar jag att du ska välja en gedigen 3-säsongssovsäck med lägre komforttemperatur. Om du har en tajt budget bör du försöka spara undan lite till för att få det bästa alternativet.

Dun eller syntet?

Det första du kommer behöva ta ställning till när du ska köpa en ny sovsäck är om den ska vara isolerad med dun eller syntetisolering. Vilket material du ska välja beror till stor del på vilka funktioner du är ute efter samt i vilja miljöer du har tänkt använda sovsäcken. Om du vill jämföra en dunsovsäck mot en syntetsovsäck behöver du välja två likvärdiga sovsäckar med samma komforttemperatur. Därför kan du sedan jämföra vikt och volym.

Fördelar med dun

 • Låg vikt Komprimerbar
 • Lång livslängd
 • Bäst isoleringsförmåga i förhållande
  till vikt

Nackdelar med dun

 • Känslig mot väta
 • Torkar långsamt
 • Dyrare att köpa

När

Dunet utmärker sig i kalla, torra förhållanden eller när prioriterar låg vikt och litet utrymme i packningen.

Fördelar med syntet

 • Fördelar Isolerar även om blöt
 • Håller sig på plats i sovsäcken
 • Lägre pris
 • Lägre pris än dun

Nackdelar med syntet

 • Tyngre och tar mer plats
 • Sämre isoleringsförmåga till sin vikt
 • Kortare livslängd

När

Syntet är ett bra val i fuktiga klimat och för budgetmedvetna backpackers.

Mer om dunsovsäckar

En dunsovsäck ger alltid den mesta möjliga värme per gram fyllning och är perfekt om du prioriterar låg vikt och packvolym. Dessa egenskaper gör dunsovsäcken till ett bra val för vandrare. Dun tål också påfrestningen av upprepad komprimering vilket innebär att en dunsovsäck tenderar att har en längre livslängd än en syntetsovsäck som förlorar lite loft varje gång de blir nedpackade.

Dock kräver en dunsovsäck lite extra varsamhet när du använder den eftersom att dun är känsligt mot fukt eftersom dunet tappar sin isolerande förmåga när det blir blöt. Därför är det viktigt att hålla en dunsovsäck ren och till när den används i vildmarken. Idag använder dock många tillverkare impregnerat dun i sina dyrare modeller som hjälper dunet att stå emot fukt. Eftersom behandlingen görs på molekylär nivå tynger det inte ner och bevarar även fjäderns egenskaper, så ingen värme går förlorad.

Ofta tillverkas dunsovsäckar en så kallad baffle-teknik, där dunet stoppas längsgående och jämnt fördelat i kanaler som på vissa modeller har omlottsydda slussar i mesh. Detta gör att stoppningen hålls på plats så att det inte uppstår kalla fläckar i sovsäcken. Ibland är även baffle-konstruktionen förstärk nere vid fotboxen. Vissa tunnare och ultralätta dunsovsäckar som är avsedda för varmare klimat har inte den konstruktionen.

När du tittar på en dunsovsäck är det också viktigt att du förstår dunets Fill Power som är en indikator på dunets kvalitet och anger hur mycket volym en given vikt dun tar upp. Kort sagt ju mer dun desto bättre fluffighet eller loft. Fill power är ett mått på loft. Ju högre Fill Power (CUIN-värde) desto bättre isoleringsförmåga har sovsäcken. Till exempel kan det stå på en dunsovsäck att den har 90/10 dun innebär det att den har 90% dun och 10% fjädrar

En lägre siffra kräver mer dun för att uppnå samma värme. En sovsäck med 700 Fill Power och komforttemperatur på -20ᵒC väger alltså mindre än en sovsäck med 600 Fill Power och komforttemperatur på -20ᵒC.

De flesta dunsovsäckarna sys idag med ett dunsäkert material som är designat för att hindra dunet från att tränga ut genom tyget. Om några fjädrar tränger ut gör inte så mycket. Det är även vanligt förekommande på nya sovsäckar som inte har hunnit lägga sig på plats i sovsäcken. om en penna sticker ut ur säcken kan du försiktigt arbeta tillbaka den genom att dra den åt andra hållet. Om du skulle få ett litet hål eller en reva i sovsäck kan du laga tillfälligt med silvertejp tills du kan reparera sovsäcken. 

Mer om syntetsovsäckar

En syntetsovsäck väger mer än en dunsovsäck men kostar desto mindre och torkar mycket fortare. Samt att den tål mer fukt utan att tappa sin isoleringsförmåga och värmer även om den blir blöt.

Nackdelen med en syntetsovsäck är att den har större packvolym och avger mindre värme i förhållande till sin vikt än dum. Om du är prismedveten eller ska använda den i fuktigt klimat är en syntetsovsäck det bästa valet. Det finns många sorters syntetisolering som har kommit långt i att härma dunets egenskaper. Vissa syntetfoder är idag så effektiva att de kan mäta sig med relativt hög dunkvalitet.

Det finns olika tekniker för att sy fast stoppningen i tyget. Vanligast är att använda två lager överlappande stoppning och att sy fast det övre lagret i sovsäckens undersida och det nedre lagret i sovsäckens ovansida. Detta gör att kall luft inte kan komma igenom sömmen på sovsäcken vilket motverkar kalla fläckar. I syntetsovsäckar som är avsedda för mer milt väder används ofta bara ett lager stoppning. Yttertyg, stoppning och innertyg sys då samman med en enda söm.

Yttertyg och innertyg

Allt material i en sovsäck måste andas så att inte kondensen skapar fuktighet. Några sovsäckar har ett antiglidmaterial på undersidan. Det hindrar sovsäcken till att glida av liggunderlaget under natten. Några yttermaterial tåler en del fuktighet, men inte en regnskur. Du kan använda ytterpåse för att skydda mot extra fuktighet och isolation. Ytterpåsarna måste också vara i material som andas på översidan som till exempel Haglöfs Nylon Cover. Är det inte det får du kondensbildning när kroppsvarm luft möter kallare uteluft på varsin sida av en tät duk.

Yttertyget på dagens sovsäckar är ofta gjort av slitstarkt nylon eller polyester, som också är motståndskraftigt mot revor. Tyget är i regel även behandlat med ett vattenavvisande material som skyddar mot fukt och väta. Som innertyg används i regel ett mjukare nylon eller polyester som andas och som gör att fuktig luft och svett avdunstar lättare.

Är volymen eller tyngden viktig?

Hur viktigt är det för dig att sovsäcken är lätt och tar liten plats i packningen? Fundera över hur mycket din övriga utrustning väger och hur mycket du orkar bära om du exempelvis ska vandra en längre sträcka.

Om du vill spara på vikten i packningen kan du välja en dunsovsäck som har hög Fill Power och något lägre temperaturgraderingen enligt EN 13537 än din önskade temperaturgräns. Men då kommer du även behöva komplettera med ett lämpligt lager kläder för att hålla värmen.

Vår, sommar, höst eller vinter?

Ska du bara använda sovsäcken under sommaren eller även under vår och höst? Eller rent av under vintermånaderna? Tyvärr finns det ännu ingen sovsäcksmodell som du kan sova bekvämt i under hela året. En sovsäck avsedd för vinterbruk blir alldeles för varm under sommaren och du hade även fått släpa runt på onödigt mycket vikt.

Om du vill ha en mångsidig sovsäck bör du välja en 3-säsongssovsäck som du kan använda under vår, sommar och höst. Men den kommer sannolikt bli lite för varm under de varma sommarnätterna. Men det kan enkelt lösas genom att öppna dragkedjan i fotboxen för att ventilera sovsäcken. Om du står i valet och kvalet mellan två sovsäckar är mitt råd att du väljer den varmare modellen eftersom att du då kan använda den några extra nätter under de kallare vår- och höstnätterna.

Om du är medveten om att du brukar frysa även under sommaren ska du defensivt välja en 3-säsongsovsäck. Oavsett om du är en man eller kvinna bör du välja en sovsäck med komforttemperatur mellan -3° C till -10° C om du vill sova ute sent på hösten. För vår och sommar bör du välja en sovsäck med komforttemperatur mellan 0°C eller några minus grader. Sovsäckar som endast är tänkta till sommarbruk har oftast några plusgrader i komforttemperatur och passar även mycket bra att ha med på resan eller att ha inomhus.

För den skandinaviska vintern bär du välja en sovsäck med komforttemperatur från -15° C. Nästan alla 3-säsongsovsäckar och vintersovsäckar från kända tillverkare är försedda med en värmeisolerande krage som sveps runt halsen. Den motverkar att varm luft läcker ut eller att kall luft inte kan ta sig nedåt i sovsäcken. 

Temperaturgradering av sovsäckar EN 13537

När du ska väja sovsäck är det viktigt att veta ungefär vilken den lägsta nattemperaturen är som du kommer använda den i när du sover ute. Att välja en sovsäck som är anpassad för den temperatur den ska användas i är viktigt eftersom att det kommer bidra till din komfort. Och det är extremt viktigt om du ska använda sovsäcken under vintermånaderna eller vid en bergsexpedition i kallt klimat.

Idag följer de flesta sovsäckstillverkare normen EN 13537 från 2005 som togs fram för att standardisera temperaturgraderingen av sovsäckar. Med en gemensam norm har det blivit enklare att jämföra sovsäckar från olika tillverkare. Temperaturgränserna delas upp i tre nivåer:

  • Komforttemperatur (Comfort): Den temperatur där en kvinna förväntas kunna sova bekvämt i en avslappnad position.

  • Lägre temperaturgräns (Lower Limit): Den temperatur där en normalbyggd man förväntas kunna sova hopkurad i 8 timmar.

  • Extremtemperatur (Extreme): Den temperatur där en normalbyggd kvinna kan överleva i 6 timmar utan risk för livshotande skador. Dock med risk för allvarliga förfrysningsskador.

Dessa temperaturer uppmäts i ett laboratorium med en testdocka och avser en person som sover iklädd underställ och mössa. Hänsyn tas även till skillnader i temperaturkänslighet som kan förekomma mellan kvinnor och män. Vi på Backcountryguide.se rekommenderar alltid att du följer komforttemperaturen när du ska köpa en sovsäck oavsett ditt eget kön.

Expeditionssovsäckar bör användas först under extrema förhållanden där temperaturen kan sjunka ner mot -25° C till -50° C. Men om du planerar en längre expedition i polarmiljö är det helt klart ett bra val.

Längd och passform

Samma sovsäcksmodell tillverkas alltid i flera längder. Vanliga längder är 180, 195 och 215 cm. Det är alltid ligglängden som anges och anger den rekommenderade maxlängden som sovsäcken är anpassad för. Är maxlängden angiven till 180 cm innebär det att en person som är högst 180 cm lång kan ligga bekvämt i sovsäcken. Dock är ofta innermåttet något längre än den rekommenderade maxlängden.

Var därför noga med att alltid välja en sovsäck med maxlängd som är längre än dig själv. Om du väljer en för kort sovsäck blir den trång och luften du har värmt upp kommer inte cirkulera vilket gör att det kan uppstå köldbryggor. Väljer du istället en för lång sovsäck får du mer luft att värma upp som ska hålla dig varm. Vilket då resulterar i samma scenario som ovan. Dessutom får du bära runt på onödig vikt och volym.

Om din kroppslängd är i gränszonen för den angivna maxlängden rekommenderar jag ändå att du väljer den längre varianten av modellen du vill ha. Men om det bara skulle skilja någon centimeter kan du alltid beställa den kortare varianten och prova om du kan ligga bekvämt i den. Skulle den ändå kännas trång kan du alltid reklamera och byta den mot den längre varianten.

Sovsäckar för kvinnor

Det finns även sovsäcksmodeller som är speciellt anpassade för kvinnor med något kortare ligglängd, smalare bredd över axlarna och proportionerligt bredare snitt över höfterna samt mer isolering i fotboxen. Om du är en kortare och något tunnare man så kan du med fördel välja en av dessa modeller.

Mumieform eller rektangulär?

Om du vill sova bekvämt i din sovsäck är det viktigt att du funderar över om du sover på rygg eller om du föredrar att vänta på dig. Om du fördrar att kunna vända dig bör du välja en rektangulär sovsäck eller välja en mumieformad sovsäck som är något rymligare i passformen.

Med eller utan membran?

Vissa sovsäcksmodeller tillverkas även med membran som gör dem helt vattentäta. Vilket har sina för och nackdelar. Om du främst planerar att sova under tarp eller i bivack är det en fördel med membran eftersom att du få skyddar isoleringen i din sovsäck från att bli fuktigt. Nackdelen är dock att den fukt din kropp avger inte avdunstar under natten eftersom att säcken andas sämre.

Detta kan dock lösas genom att antingen hålla en perfekt temperatur i sovsäcken så att den ventileras tillräckligt. En annan lösning är att du köper en VBL (water barrier liner) vilket är en slags innersäck som fungerar som en fuktspärr. Fördelen med en sådan är att du kan sova i en torr sovsäck även om du kommer vakna svettig. En annan nackdel du ska tänka på är att sovsäckar med membran både väger och tar mer plats i packningen än andra sovsäckar.

Sovsäckens olika delar

En sovsäck kan delas upp i flera delar och funktioner (kan variera mellan olika modeller). När du ska välja en sovsäck är det bra om den har så många funktioner som möjligt i listan:

  • Dragkedja

De flesta sovsäcksmodeller tillverkas i två varianter med antingen dragkedjan på höger eller vänster sida. En enkel tumregel är att du i första hand ska välja att ha dragkedjan på motsatt sida till din dominanta hand. Är du högerhänt bör du välja en sovsäck med dragkedjan på vänster sida. Många modeller har en tvåvägs dragkedja som gör att du kan öppna sovsäckens fotbox och ventilera värmen. På sovsäckar från kända varumärken finns ofta en insydd längsgående kanal längst dragkedjan som är försedd med stoppning för att ge ett extra skydd mot kallras.  

  • Huva

En sovsäck som är anpassad för kallare temperaturer och fjällvandring bör vara utrustad med en isolerande huva som skyddar mot kyla och blåst. Den bidrar även till att inte kyla ned dig. På vissa sovsäcksmodeller finns det även en insydd ficka där man kan placera kläder för att forma en kudde. 

  • Krage

Sovsäckar för kallare temperaturer är även ofta försedda med en värmeisolerande krage som sluter runt om halsen. Den motverkar att den varma luften i sovsäcken läcker ut och att kall luft inte kan ta sig in. 

  • Förvaringsficka

Vissa sovsäcksmodeller har en liten ficka där man kan förvara småsaker som till exempel sin mobiltelefon. Fickans placering kan variera mellan olika tillverkare och modeller. Tänk på att fickan inte bör vara för stor om den är placerad nere i fotboxen eftersom att det få krävs mer kroppsenergi för att värma upp sovsäcken. 

  • Fotbox

Vissa sovsäcksmodeller har en större fotbox för att fötterna ska få bättre plats. Det gör även att fötterna inte trycks mot stoppningen och minimerar på så vis risken för kalla fläckar i sovsäcken. Tänk dock på att större utrymme krämer mer kroppsenergi för att värmas upp. 

Skötsel av sovsäckar

Oavsett om du väljer en dunsovsäck eller en syntetsovsäck är det viktigt att du vädrar ut fukten ur sovsäcken efter natten. Lägg den vänt ut och in ovanpå tältet eller häng upp den i ett träd om vädret tillåter. När du sen kommer hem ska du låta sovsäcken torka ur ordentligt innan du lägger den löst i förvaringssäcken som följer med dunsovsäcken eller häng upp den på en mörk plats som till exempel i en garderob.

  • Sov i rena kläder

Dels gör det att sovsäcken är fräschare längre, men ökar även hållbarheten. Det bidrar även till att du inte behöver tvätta sovsäcken lika ofta. 

  • Sovsäckslakan 

Använd gärna sovsäckslakan som dessutom ökar komforttemperaturen några grader. 

  • Komprimeringspåsen är bara till för transport

När sovsäcken packas i komprimeringspåsen ska den alltid tryckas ner och inte rullas! Om den rullas får fibrerna samma press varje gång vilket gör att fibrerna sjunker ihop och förlorar sina isolationsegenskaper. Trycker du istället ner den blir det olikt press varje gång.

  • Förvaring 

Alla sovsäckar bör förvaras hängande eller liggande utanför komprimeringspåsen. Det värsta du kan göra mot din sovsäck är att förvara den i komprimeringspåsen. Då sjunker fibrerna mycket fortare ihop och förlorar sina isolationsegenskaper. 

  • Tvättråd

Förutom den smutts sovsäcken vanligtvis utsätts för under ett äventyr i skog och mark. Avsöndrar även din kropp oljor som kan skada sovsäcken. För att förlänga sovsäckens livslängd och optimera dess funktion är det viktigt att hålla sovsäcken ren och fräsch. Samt att du tvättar sovsäcken med jämna mellanrum efter att den har använts. Tänk dock på att sovsäcken och dess isolering slits varje gång du tvättar den. Därför rekommenderar vi att du skaffar ett sovsäckslakan som du sedan använder när du sover i sovsäcken.

Generellt sett gäller 40 grader och ett speciellt tvättmedel som är anpassat antingen för dun eller syntet, men du ska aldrig använda sköljmedel. Efter tvätt torkar du din sovsäck genom att hängtorka eller torktumla den. Väljer du att torktumla sovsäcken ska det göras under en lång tid på låg värme. Är den av dun kan du slänga i några tennisbollar i torktumlaren tillsammans med sovsäcken för att dunet ska fördelas bättre i sovsäcken.

LITE OM LIGGUNDERLAG

Att välja rätt liggunderlag är minst lika viktigt. Ett liggunderlag ska inte bara skydda dig mot markkylan. Det ska även vara bekvämt så att du kan sova gott. Läs gärna vår stora guide om liggunderlag.

KONTROLLISTA

  • Invändig längd – är sovsäcken anpassad efter din kroppslängd? Vanliga längder är 180, 195 och 215 cm.

  • Tvåvägs dragkedja – är sovsäcken utrustad med tvåvägs dragkedja så att du kan öppna i fotboxen för ventilation när det blir för varmt? Då kan sovsäcken också användas som ett täcke och du kan koppla ihop två sovsäckar om de har dragkedja på var sin motsvarande sida.

  • Är du höger eller vänsterhänt – vilken sida vill du ha dragkedjan på? Begreppet R och L står för Right och Left vilket anger vilken sida dragkedjan sitter på när du ligger på rygg i sovsäcken.

  • Komforttemperatur – är sovsäcken varm nog? Välj gärna en sovsäck som är lite varmare än vad du tror du behöver så får du lite marginal om det blir kallt. 

Vart kan jag köpa sovsäckar?

Du hittar framförallt sovsäckar hos Outdoorbutiker och välsorterade sportbutiker. Utbudet kan dock variera mellan fysiska butiker. För att vara på den säkra sidan rekommenderar vi alltid att man ska beställa sovsäckar online för att alltid få det bästa utbudet från kända varumärken till bra priser! Efter att du har läst den här guiden kan du enkelt välja den modell som passar just dig! Ett tips är att besöka flera butiker för ibland är det REA hos vissa.

Här är en lista med flera bra Outdoorbutiker som vi själva handlar ifrån:

 • Outnorth
 • Outdoorexperten
 • Climbing 247

***

Vad har du för erfarenheter av sovsäckar? Skriv gärna en kommentar här under och berätta! Glöm inte att gilla oss på Facebook och följa oss på Instagram för mer inspiration, guider och tester.